Si sols treballar amb memòries USB (pendrives ) o tens targetes de memòria amb totes les fotos de l’última dècada, és possible que et preguntis si aquest tipus de dispositius es poden trencar o danyar.
O potser ja t’ha passat i el que et preguntis és:
Aquest desastre té solució?
Segueix llegint perquè respondrem aquestes preguntes i et donarem unes pautes perquè les teves targetes de memòria i memòries USB estiguin fora de perill.
¿Es pot trencar una memòria USB o una targeta de memòria (SD)?
Lamentem dir-te que sí.
Per molt que la tecnologia avanci a passos de gegant, no és infal·lible.
Qualsevol dispositiu electrònic , per bo que sigui i per molta cura que tinguem, corre el risc de danyar-se totalment o parcialment en algun moment de la seva vida útil.
Si és cert que amb una mica de cura (paciència, en breu t’expliquem com), el risc es redueix força, però mai estaràs lliure del tot. Tot i així, que es faci malbé el dispositiu no és l’únic risc.
Hay muchas razones por las que puedes llegar a perder datos de tu memoria USB o tu tarjeta de memoria.
T’expliquem quins són els més freqüents.
Motius de pèrdua o esborrament de dades en memòries USB o targetes de memòria SD
- Esborrat accidental: “Ups, he esborrat el document que no era”.
- Formatejo: “Pensava que tenia còpia de tot i he formatat la memòria, però em vaig equivocar”. (Formatar és fer un esborrat total de la memòria perquè quedi com a nova).
- El dispositiu no reconeix la memòria: “El meu ordinador no fa res quan fico l’USB o la targeta, està de vaga”.
- La reconeix, però no està disponible: “A veure, ha fet el “tinini” en connectar, però està desapareguda”.
Ja ets al mig d’un d’aquests casos, i ara què?
Nos alegra informarte que no todo está perdido.
Pots recuperar les dades d'una memòria USB o una targeta de memòria esborrada o danyada?
Tot dependrà del motiu pel qual s’hagin esborrat o perdut les dades i de com hagis actuat un cop vist el problema.
Per exemple, en cas que hagis esborrat la informació per accident , podràs recuperar les dades sempre que t’hagis portat bé així que t’has adonat que faltava informació.
Si has continuat editant informació de la memòria o afegint informació (o fitxers, fotos, etc.) serà més difícil (de vegades impossible) recuperar les dades perdudes.
👀 Compte , això inclou si et descarregues un programa de recuperació de dades i, quan et pregunta on vols guardar la informació recuperada, ho fas a la pròpia memòria externa que vols reparar.
És possible que el programa no hagi aconseguit rescatar el 100% de les dades i ara serà impossible fer-ho altrament perquè hauràs sobrescrit informació a sobre.
Així que, grava’t això com un mantra:
Si vols recuperar la teva informació,
estate quietecito y no metas nada nuevo
a la memòria danyada o esborrada
Però potser el problema és un altre…
Si el cas és que falla la memòria USB o la targeta de memòria i no aconsegueixes accedir a les teves dades…
Tot dependrà del tipus de fallada que estigui passant.
Pot ser que la memòria hagi fallat de forma espontània (encara que no és freqüent) o que s’hagi fet malbé del propi ús (t’ensenyem a evitar-ho més avall), però és mooooolt més probable que la fallada sigui humana .
És a dir, que la memòria hagi estat una mica maltractada en utilitzar-la (fica treu continu i sense protecció), que t’hagi caigut com un milió de vegades (reconeix-ho), que t’hagis assegut a sobre (“Ana! Si hi era”) o que el teu estimat pelut s’hagi entretingut una estona i l’hagi rosegat (sí, hem vist això moltes vegades).
La memòria USB i la targeta de memòria SD estan plenes de components (per a més informació sobre ells, clica aquí 👈🏻) que, encara que sembli que no, cal tractar amb cura.
💡 Et recomanem que guardis les teves targetes i memòries USB a la seva funda protectora quan acabis d’usar-les.
Tot té una vida útil limitada (nosaltres també 😆) però sempre podem fer petites coses perquè els nostres articles electrònics durin el més possible.
Pots evitar que de mica en mica es vagi degradant de mica en mica sense adonar-te’n fins que arribi un moment en què no puguis accedir a la informació emmagatzemada.
Degradar significa que no està trencat per complet , és possible que encara se salvin algunes zones a les quals es pot accedir mentre que altres estiguin mortes parcialment o totalment.
Ara sí, t’expliquem com evitar que les teves memòries USB i targetes de memòria es vagin degradant a poc a poc fins a quedar-se més inútils que els diumenges de ressaca.
Els gatets dels teus mems guardats t’agrairan que els salvis (hem dit gatets per no dir gatetes 😏).
Consells per allargar la vida de la memòria USB o targeta de memòria
Les mares solen dir molt això de… Val més prevenir que curar
I a l’electrònica sol ser molt útil tenir aquest refrany al cap. Posar una mica de cura i atenció a l’hora de fer servir els teus dispositius , pot salvar-te de més d’una avaria i, sobretot, de perdre dades valuoses.
Així que val la pena el petit esforç.
Aquests són alguns consells per allargar la vida de les teves memòries USB i targetes de memòria SD:
Com evitar perdre les meves dades?
Mentre tinguis la memòria USB o targeta de memòria connectada, els seus components estaran treballant i el teu ordinador comunicant-s’hi, per la qual cosa et durarà molt més si només la connectes per al traspàs d’informació.
Te recomendamos que (salvo que vaya a ser un trabajo breve) copies en tu PC el documento que quieres utilizar y una vez modificado lo vuelvas a copiar en la memoria externa.
Sí, sembla un c***às fer això cada cop, però un cop t’hi acostumes no costa res i ajuda molt.
Evitaràs que aquest Excel amb la comptabilitat de la teva família (que et fa maleir cada cop que ho obris i veus els números) es perdi a meitat d’any.
Realitza l'extracció de manera segura
Si el fabricant del vostre sistema operatiu s’ha preocupat de crear una forma concreta d’extreure la memòria externa, és per alguna cosa.
Com hem esmentat abans, mentre la memòria USB o la targeta de memòria està connectada a l’ordinador, està treballant (encara que tu no ho notis) i si la treus de manera brusca es pot fer malbé i fer que la informació sigui inaccessible.
A ningú no li agrada un coitus interruptus.
Sí, sabem que ho has fet moltes vegades i no ha passat res. Fins que passa. Qui avisa no és traïdor.
Sí, també sabem que de vegades l’extracció segura és gairebé impossible de fer perquè sempre reps la mateixa resposta, “No s’ha pogut expulsar perquè hi ha un procés que té accés al dispositiu”.
Però intenta-ho almenys i tingues una mica de paciència. Dóna-li temps i treu-lo de la forma correcta. No siguis ànsies.
Limita els canvis bruscos de temperatura
Això és una cosa que no tenim en compte moltes vegades i és important.
L’electrònica no es porta bé amb els
canvis de temperatura
Fred, calor, fred, calor.
Això torna boig a qualsevol i, si és un component electrònic, més.
Sobretot les targetes de memòria microSD, que solen emportar-se als mòbils ia les càmeres de fotos, són força sensibles a la temperatura.
Et recomanem que si alguna vegada notes el teu mòbil o càmera (o qualsevol altre dispositiu) molt calent, l’apaguis durant uns 5 minuts i extraguis la targeta de memòria fins que baixi la temperatura a poc a poc.
Ja saps, compte amb deixar el mòbil al sol mentre ets a la piscina oa la terrasseta amb el vermut 🍷.
Guarda-ho en un lloc segur
Pensem que els nostres llapis USB i targetes de memòria són tot terreny, però ja has vist que res més lluny de la realitat.
Evita deixar les memòries externes en llocs perillosos per a la seva integritat física, com ara…
- Butxaca del darrere dels pantalons: T’asseuries damunt del teu portàtil? Doncs això, de les memòries externes tampoc (per no dir que pot acabar al WC).
- Llocs accessibles a la teva mascota: ja saps, els seus ullals també traspassen els components del teu llapis USB. En donem fe.
No forcis en connectar
Hem vist moltes targetes de memòria i, sobretot, pendrives danyats per intentar forçar que entrin al nostre ordinador a les braves.
Connectar les memòries externes al dispositiu només requereix una mica de tacte.
Si veus que no entra a la primera, comença de nou, però, pel que més vulguis, no ho forcis.
Conclusió
Ara ja saps més sobre aquestes petites memòries que t’acompanyen a tot arreu.
I que són més delicades del que semblen.
T’hem mostrat com allargar la seva vida tant com sigui possible, però encara ens queda una recomanació més:
Si notes que el teu llapis USB o targeta de memòria va més lent del normal, vés fent una còpia de seguretat de les teves dades el més aviat possible. Aquest és el primer símptoma que alguna cosa passarà i no serà bo.
I si ja heu passat el pitjor i no podeu accedir a les vostres dades, contacteu amb nosaltres.
Som una empresa especialitzada en recuperació de dades , disposem de laboratori propi i som la mar de salaos.