Què és la recuperació de dades i quan fer-la servir?

El terme  “recuperació de dades”  sembla tan clar que possiblement mai t’hagis parat a pensar què és realment i, sobretot, quan et pot ser d’utilitat a tu com a usuari.

Per això, hem volgut fer aquest post on t’explicarem (de forma senzilla i clara) què és la recuperació de dades i aprendràs a saber en quins casos és necessària.

Recuperació de dades, definició

La recuperació de dades o informació es defineix com el conjunt de procediments utilitzats per accedir a la informació emmagatzemada en un mitjà digital que, per diversos motius, no és accessible de la forma convencional.

O dit de manera més comprensible:

La recuperació de dades són les tècniques amb què s’accedeix i recupera tota la informació d’un dispositiu electrònic a què no pots accedir amb normalitat per algun motiu.

Moltes vegades no som molt conscients de com és de relativament senzill perdre les nostres dades i arxius.

No solem caure en com són delicats els discs durs dels nostres dispositius o altres dispositius com pendrives o targetes de memòria i les accions que poden fer que nosaltres mateixos ocasionem sense voler pèrdues d’informació important.

Si continues llegint, a partir d’avui ja no et passarà això.

Quin tipus d'informació es pot perdre i cal recuperar?

En ple segle XXI, tots vivim envoltats d’informació i emmagatzemem fitxers i dades als nostres mòbils, ordinadors, tablets, càmeres fotogràfiques, videoconsoles, etc.

Les fotos de les nostres últimes vacances o les de tota una vida, els documents que portem hores preparant per a la propera reunió, els contactes recopilats durant anys, el programa de facturació o la base de dades del nostre negoci…

Tota aquesta informació emmagatzemada als nostres dispositius electrònics és susceptible de ser perduda i necessitar recuperar-la.

recuperacion_datos_perdidos

Com es perden les dades?

Hi ha diferents motius pels quals podem arribar a perdre les nostres preades dades.

Aquestes són les situacions que succeeixen amb més freqüència:

  • Pèrdua accidental : el que solem anomenar pèrdua de dades lògica . És quan sense voler modifiquem o eliminem un fitxer, o el sistema de fitxers es corromp sent inaccessible pels sistemes operatius (com Windows, Mac o Linux).
  • Fallada al dispositiu: conegut com a pèrdua de dades física . El nostre aparell electrònic (maquinari) o el vostre sistema operatiu intern (SA Service Area) fallen impedint-nos accedir a la informació.
  • Ciberatac : un virus fa malbé o elimina la informació emmagatzemada al nostre dispositiu.

Però també hi ha altres casos més peculiars en què pot ser necessària la recuperació de dades, com quan se’ns ha vessat un líquid al nostre dispositiu i no podem encendre’l, hem provocat una fallada elèctrica per connectar un alimentador erroni o fins i tot en investigacions forenses .

Sempre es poden recuperar les dades perdudes?

Ara ja coneixes els casos en què pots necessitar cercar i recuperar les teves dades o fitxers.

Però és possible que t’estiguis preguntant si sempre podràs recuperar les dades que per accident, error o gent malintencionada puguis perdre.

La veritat és que cal analitzar cada cas de manera independent.

En la gran majoria de casos les dades es recuperen per complet, conservant tota la seva informació i la seva estructura completa , però hi ha casos en què a causa de la complexitat i/o els danys del dispositiu només es poden recuperar les dades sense la seva estructura (carpetes i noms).

En aquestes ocasions s’obtenen tots els fitxers agrupats per tipus (fotografies a una carpeta, words a una altra carpeta, etc.).

Per saber més sobre quan és possible recuperar les dades i quan no, passa’t pel nostre post: Sempre recuperaré totes les meves dades perdudes?

Com evitar perdre les meves dades?

En propers articles anirem ampliant aquesta informació perquè, com gairebé tot, la prevenció és la millor solució.

Però aquests són els principals consells per evitar perdre les nostres estimades dades :

  • Fes còpies de seguretat sovint, bé al núvol o en un disc dur addicional (descobreix quin és el millor sistema per fer còpies de seguretat , aquí👈🏻).

  • Aconsegueix un bon antivirus que et protegeixi davant de malware i altres ciberatacs.

  • Actualitza el teu sistema operatiu i els seus programes per mantenir el dispositiu més protegit davant d’incompatibilitats, errors i virus.

  • Evita punxar en enllaços sospitosos que t’arribin a través del correu electrònic , SMS, Whatsapp, anuncis o altres mitjans.

  • Assegureu-vos de desar sovint i correctament els documents en què esteu treballant.

  • Apaga els teus dispositius de la manera correcta per evitar tancaments inesperats que puguin fer malbé la informació.

  • Evita que cops i líquids facin malbé els teus dispositius.

  • Pren mesures per evitar fluctuacions elèctriques als dispositius (per exemple amb limitadors de tensió o l’ús d’un SAI).

  • No obstruïu la sortida d’aire del vostre dispositiu per evitar que se sobreescalfi i es pugui malmetre el disc dur.

I si ja he perdut les meves dades? Què faig per recuperar-los?

Ja et vam donar algunes pautes sobre com recuperar les teves dades al nostre bloc i seguirem ampliant la informació.

Però el primer que has de saber és el que NO has de fer quan perds dades al teu dispositiu .

El primer pas quan t’adones que has perdut les teves dades és ATURAR.

Sí, com ho llegeixes.

Per, deixa de treballar, jugar o wasapear (segons el dispositiu en qüestió) i posa’t en marxa per recuperar les teves dades , bé tu mateix o contractant els serveis de professionals.

Et parlem de la importància de parar perquè corres el risc de sobreescriure nova informació sobre l’anterior i que aleshores aquesta sigui irrecuperable.

A més, si el dispositiu té un problema físic i el forces a llegir mitjançant lús de programes (en lloc dutilitzar eines físiques de recuperació de dades) pot arribar a danyar-se encara més.

Així que, recorda: deixa d’utilitzar el dispositiu, no hi guardis nova informació i fes-lo servir només per a la recuperació de dades.

Resumint

Tots podem perdre dades importants per a nosaltres, incloent-hi els nostres records de moments especials.

Això és encara més delicat quan es tracta d’empreses que manegen cada dia molts documents i dades indispensables per exercir la seva feina.

En aquests casos una pèrdua de dades, a més de la pèrdua en si, pot comportar grans danys econòmics en necessitar aturar els sistemes durant la recuperació de dades.

Però també podem prendre certes mesures per minimitzar el risc de pèrdues de dades i tindre la tranquil·litat que en la majoria de casos aquesta informació és recuperable.

Des de Laby et recomanem que:

  • Si no teniu un nivell una mica avançat d’informàtica.

  • Et fa por fer servir les eines de recuperació de dades al teu abast.

  • Ja ho has fet i no has obtingut resultats

Optes por contactar con una empresa profesional de recuperación de datos y dejes tu dispositivo y tus datos en buenas manos.

 

A Laby comptem amb un laboratori propi i més de 10 anys d’experiència.

A més, ens encarreguem de fer els treballs de recuperació de dades de la forma més ràpida, còmoda i econòmica per a tu.

Contacta amb nosaltres i demana el teu pressupost.